понеделник, 17 февруари 2014 г.

Изложбата "Слънце в градината" на Игната Василева



Изложбата "Слънце в градината" на Игната Василева

На 13 Февруари 2014 година в галерия "Натали", намираща се на улица Гурко №38, бе открита изложбата "Слънце в градината" с автор Игната Василева. 
Художничката е завършила Софийския университет "св. Климент Охридски" и Частна Академия за изящни изкуства "Жул Паскин". Тя е член на Съюза на българските художници, както и на Българско дружество за защита на птиците.  


В градините на Игната Василева всеки от нас може да открие нещо, което би събудило неговия интерес, нещо познато от заобикалящата ни природа, представено по нов, необичаен начин или пък нещо напълно ново. Любителите на птиците ще видят много познати видове, предадени по начин показващ любовта на художничката към тях. Всички те са представени в интересни, динамични пози, които разкриват познанията на Игната Василева, която често наблюдава изобразяваните животни и тяхното поведение в естествената им среда. В градините на Игната достоверните образи на растения, птици и други животни са представени през погледа на артист, който черпи вдъхновение от средновековната култура. Художничката е добре запозната не само с детайли свързани с обитателите на дивата природа и нейното опазване. Тя също така се интересува от множество въпроси засягащи културата и духовността на човека, както и историята на изкуствата и по конкретно изкуството на Византия, Ренесанса в Европа и екзотичните традиции на Китай. Игната Василева често се вдъхновява от средновековни текстове, а любовта и към този период е отразена и в нейните произведения. За това може да се съди по застъпените в живописните и платна златни фонове, които могат да бъдат разглеждани  като препратки към източно православната средновековна стенописна традиция или пък да бъдат свързани с византийските паметници.

Натуралистичните изображения на растения и животни, които са представени в необичайни, изпълнени със скрит смисъл композиции също биха могли да бъдат свързани с вдъхновението, което художничката черпи от Средновековието. Подобно на много ренесансови художници, тя изобразява конкретни видове, като ги представя в една различна, необикновена за тях среда. Нейните композиции са изпълнени с разнообразие от растения и животни, които са предадени достатъчно и достоверно за тяхното безспорно определяне. Въпреки това образите, изградени от Игната Василева не са изцяло подчинени на натурата. Те са пречупени през призмата на чувствителността и познанията на авторката. Нейният подход се отличава от тези на художниците от вдъхновяващите я периоди. 

Произведенията на Игната Василева, художник с богати познания в различни сфери, са интересни не само по отношение на множеството препратки към разнообразни култури и периоди от историята на изкуството. Нейните творби поставят и редица чисто художествени проблеми и решения.



 В тази изложба са представени петнадесет живописни произведения на Игната Василева, включително два диптиха. Растенията в произведенията на тази художничка могат да бъдат разглеждани като мотиви, тъй като присъстват в повечето от тях и носят определен символичен смисъл. Композицията в единия диптих е изградена изцяло от флорални мотиви. Изобразени са няколко вида цветя, като общото между всички тях е, че са цъфнали, а цветовете им са червени. Двете платна са изпълнени от представените в близък план цветове, които сякаш излизат от произведението и навлизат в изложбеното пространство. Това въздействие се дължи не само на това, че авторката е изобразила цъфналите цветове в близък план, но и на кадрирането. Нарисуваните растения не са ограничени в рамките на изобразителното пространство. В центъра на композицията са изобразени макове. Въпреки че всички изобразени в този диптих цветя са с червени цветове, предадени посредством различни топли нюанси на червено, лилаво и розово, тези на маковете се отличават със своята контрастност. За тях художничката е избрала ярки, оранжево-червени цветове, които създават усещане за силна светлина. В долната част на композицията на заден план са изобразени и зелени листа, които контрастират с разтворените червени цветове и подчертават тяхната изразителност. В горната част на композицията фонът е бял.

Във вторият диптих отново на преден план са изобразени цветя. Тук доминират жълтите цветове, които са съчетани със златния фон, който е застъпен в голяма част от произведенията на Игната Василева. В този диптих тя има различен подход по отношение на композицията. Тук тя е разработила няколко плана. Най-предният, подобно на този в предния описан диптих, е зает от растения, чиито цветове сякаш излизат от изобразителното пространство. Те се намират в центъра на композицията и свързват частите, изграждащи диптиха. Два от изобразените цветове са разполовени точно на половина от срещащите се платна. Изобразените в средата нарциси от една страна осъществяват връзката между двете части на диптиха, а от друга ги превръщат в две самостоятелни произведения. В двете части има разработен по още един план. В дясната част той отново е зает от карамфили, като по средата на изобразителното поле сред тях е изобразена една теменужка. В лявата част също са нарисувани теменужки, но тук те са част от предния план заедно с карамфилите, които свързват или разделят двете платна. Вторият план тук е зает от врабчета, които са представени в динамични пози. Двете птици са изобразени достатъчно детайлно и достоверно и могат да бъдат безспорно определени. Въпреки това изображенията на двете полски врабчета не са подчинени изцяло на изследването на натура. Тук, както и в останалите си произведения, художничката е останала вярна на своите художествени търсения и е изградила една богата живопис, като е разработила множество нюанси. Този живописен подход се вижда във всички изграждащи композициите елементи във всички произведения на Игната Василева. Тук той е приложен дори в златния фон, което не е характерно за всички нейни творби.

Други две произведения, включени в тази изложба се отличават по своя по-голям формат. В едно от тях цветята отново могат да бъдат разглеждани като флорални мотиви. На преден план са изобразени цъфнали рози, каквито има в още няколко от представените в изложбата произведения. Освен тях в тази композиция са изобразени още няколко вида цветя, няколко вида птици - един щиглец, два големи синигера и кос, както и два вида пеперуди. Всички те са представени на, характерния за много от произведенията на Игната Василева, златен фон. Тук той заема голяма част от горната половина на композицията и е положен плътно и равно, което засилва както неговото собствено въздействие, така и това на детайлно и живописно разработените изображения на растенията и животните. Също както и златния фон, изображенията на розата и щиглеца са едни от най-широко разпространените християнски символи в изкуството на Средновековието. Игната Василева намира начин да даде нов живот на тези образи от миналото и да ги пренесе в съвременното изкуство и може би посредством тях да напомни на хората, които гледат нейните произведения също да се обърнат както към красотата на природата, така и към добродетелите и вярата.

Също така интересни и изпълнени не само с красота и художествени качества, но и с актуални послания, засягащи съвременното общество са и останалите произведения на Игната Василева, които можете да видите  в настоящата изложба. Всички те биха доставили радост и удоволствие на ценителите на съвременното българско изкуство, както и на всички, които се вълнуват от въпроси свързани с дивата природа и нейното опазване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар